Warning: Creating default object from empty value in /srv/web/tofalvipanzio.ro/htdocs/smarty/libs/DWSmarty.class.php on line 13
Tófalvi panzió Gázfürdőzés (mofettázás)
2024. július  17. szerda - Endre holnap: Frigyes
FOTÓALBUM
GÁZFÜRDŐZÉS (MOFETTÁZÁS)
 

A májustól novemberig működő gázfürdők (mofetták) 630 m távolságra találhatóak panziónktól.

 

A moffetákról

 

A tizenkilencedik század végén fedezték fel. Csak nyári hónapokba müködik a hosszú tél miatt (májustól – novemberig ). Évente kb. 4000 látogatója van.
Természetes gázömlések a Kelemen, Görgény és Hargita hegyvonulatok mentén találhatóak. Ezek a vulkáni utóműködések következményei.
Összetételük:
99 % széndioxid
0,9 % kénhidrogén
0,1 % rádióaktív elemek.
1. A széndioxid hatásmehanizmusáról
A bőrön keresztül szívódik fel, a sejtek és idegvégződések szintjén hisztamin és ecetilkolin szabadul fel melyek értágulást okoznak és javul a tüdő oxigénellátása .
2. A kénnek fontos szerepe van a porc anyagcserében. Reumás betegségek esetén előnyösen hat. A kén beépül a bőrbe, a csontvelőbe és a porcszövetbe.
3. A rádióaktív aeroszolok bíztosítják a moffetta légkörének elektroionizációját, amelyek az emberi szervezetre nyugtató hatással vannak. Csökkentik a szív ritmusát, tágítják a hajszálereket és javítják az anyagcserét.

A gázfürdő javasolt: idült ízületi gyulladás, magas vérnyomás, érszükület, vénás keringési zavarok, szkleródermia, diszkopátia, ideggyökkompressziók, szpondilózis, esetén stb. Mellékhatása nincsen.
A kezelés időtartama 10-28 napos kellene legyen, kezdetben kétszer 15 perc naponta majd 5 percenként emelve maximum 30 percet tarthat.

<< vissza

 
Programlehetőségek