Warning: Creating default object from empty value in /srv/web/tofalvipanzio.ro/htdocs/smarty/libs/DWSmarty.class.php on line 13
Tófalvi panzió
2024. iunie 16. duminică - Jusztin maine: Laura
GALERIE FOTO
DESPRE NOI
 

 

Pensiunea Tófalvi


Construitďż˝ în 2003, pensiunea oferďż˝ posibilitatea de a caza 12 persoane în centrul localit�ții Bďż˝ile Harghita. Pensiunea dispune de 6 camere cu pat dublu, bucďż˝tďż˝rie, sufragerie și o camerďż˝ de zi. Fiecare camerďż˝ este dotatďż˝ cu baie proprie și un televizor. Bucďż˝tďż˝ria, dotatďż˝ cu facilit�ți moderne, oferďż˝ posibilitatea de autoaprovizionare. Camera de zi este comunďż˝, cuprinde bucďż˝tďż˝ria și sufrageria, și are o suprafaț� de 10x5m. Lângďż˝ pensiune unitatea noastrďż˝ administreazďż˝ și un magazin mixt, astfel oaspeții noștri pot achiziționa alimentele de bazďż˝ necesare autoaprovizionďż˝rii. În curte gďż˝siți un leagďż˝n familial, masďż˝ de grďż˝dinďż˝ cu scaune, grďż˝tar, șezlong pe punte și mult spațiu verde. Pentru oaspeții noștri oferim și locuri de parcare.

 

Scurt istoria despre sta�iunea montan� Harghita-B�i

 

La începutul secolului XX. era una dintre staďż˝iunile balneare de renume al Transilvaniei, situându-se la numai 21 de km distan�� de localitatea Miercurea-Ciuc (pe DN 13A, apoi pe DJ 138A).
Localitatea Bďż˝ile-Harghita, din punct de vedere administrative, a fost parte a comunei Ciceu, din anul 1898 pânďż˝ la primul rďż˝zboi mondial. De aici provine numele de Bďż˝ile Ciceu. Este o localitate balneoclimatericďż˝, Montanďż˝, iar la momentul actual aparďż˝ine de loc. M-Ciuc. Are un rol important în viaďż˝a turisticďż˝ a oraďż˝ului, deoarece oferďż˝ mai multe posibilit��i de odihnďż˝ ďż˝i tratament, fiind foarte cďż˝utatďż˝ ďż˝i de amatorii de turism montan. Vizitatorii pot beneficia, vara de puterea magicďż˝ a mofetelor de aerul montan de traseele turistice montane din zonďż˝, posibilitatea de a face alpinism pe stâncile Kossuth ďż˝i Piatra Bufniďż˝ei, iar iarna pentru iubitorii sporturilor de iarnďż˝ oferďż˝ diverse atracďż˝ii, pârtile de schi cu diferite niveluri de dificultate, pârtia de biathlon, pârtia de snowtubing.
Bďż˝ile Harghita au o suprafa�� de 34 ha ďż˝i este localitatea care se situeazďż˝ la cea mai înaltďż˝ altitudine din judeďż˝ul Harghita [1350 m], cuibďż˝rita între piscuri muntuoase de frumuseďż˝e sďż˝lbaticďż˝.

 

La sfârďż˝itul secolului al IX.-lea au fost descoperite solfďż˝tarele cu gaze sulfuroase datoritďż˝ cďż˝rora sau înfiinďż˝at mofetele solfďż˝tďż˝riene ďż˝i cu ape carbogazoasďż˝ cu o compoziďż˝ie chimicďż˝ care creazďż˝ posibilitatea unor tratamente variate, în cura internďż˝ ďż˝i externďż˝ [în cura interna apele de aici se folosesc la tratarea unor boli de inimďż˝ ďż˝i a unor boli ale sistemului circulator, respective în inflamati cornice]. Frumuseďż˝ile sale ďż˝i efectele curative a apelor minerale a atras dea lungul timpului mai multe persoane importante printre care ďż˝i domnitorul Transilvaniei Apafi Mihály [1662-1690] a cďż˝rui fiu sa vindecat datoritďż˝ izvoarelor, unul din izvore purtândui numele.

În anul 1891 a fost constuit un drum între Pasul Vlahiďż˝a [pasul Tolvajos] ďż˝i Bďż˝ile Harghita acesta contribuind la creďż˝terea numďż˝rului de turiďż˝ti. Dezvoltarea staďż˝iunii a pornit dupďż˝ anii 1920. Deasupra celor douďż˝ mofete s-a construit o casďż˝ care a fost datďż˝ în folosinďż˝a bďż˝ilor termale dupďż˝ care s-a construit o bisericďż˝ ďż˝i mai multe vile private. În anul 1941 datoritďż˝ condiďż˝iilor favorabile de zďż˝padďż˝, staďż˝iunea a devenit punct de odihnďż˝ ďż˝i centru de antrenament pentru militarii maghiari. Atuci s-au construit mai multe vile de lemn ďż˝i pitrďż˝, clďż˝diri care sunt representative ďż˝i în ziua de azi.
Asociaďż˝ia Carpaďż˝ii din M-Ciuc a construit în anul 1942 cabana Uz Bencze, care a primit un rol important în dezvoltarea sporturilor de iarnďż˝.
Un alt eveniment important a avut loc în anul 1947 atunci când a fost modernizat drumul forestier dintre Bďż˝ile Harghita ďż˝i drumul naďż˝ional [DJ 138A], astfel fďż˝când posibil accesul în staďż˝iune ďż˝i cu maďż˝ina. Posibilit��ile de tratament au devenit tot mai cunoscute ďż˝i mulďż˝i turiďż˝ti au vizitat staďż˝iunea, mai ales turiďż˝ti din Transilvania. Înainte de revoluďż˝ie baia caldďż˝ ďż˝i cele de apďż˝ mineralďż˝ au fost desfinďż˝ate.

În ani 1950 s-a deschis în staďż˝iunea Montanďż˝ Bďż˝ile Harghita o exploatare subteranďż˝ de caolin, actualmente fiind închisďż˝, lďż˝sând în urma a 40 de ani de activitate aproximativ 14.000 de tone de reziduri miniere [halde de steril], care constituie o problemďż˝ în viaďż˝a staďż˝iuni deoarece nu s-au finalizat lucrďż˝rile de închidere ďż˝i ecologizare a minei.

 
Programe oferite