Mofetele sunt situate la 630 m de la pensine, şi funcţionează din luna mai până luna noiembrie.
Despre mofete
Au fost descoperite la sfârşitul secolului al 19-lea. Din cauza iernii lungi ele funcţionează numai în lunile de vară (din luna mai până luna noiembrie). Anual au în jur de 4000 de vizitatori.
De-a lungul munţilor Călimani-Gurghiu-Harghita se găsesc unele emanări de gaze naturale, care rezultă din emanaţiile post-vulcanice.
Compoziţie: 99 % bioxid de carbon, 0,9 % hydrogen sulfurat, 0,1 % elemente radioactive.
1. Efectul dioxidului de carbon
Dioxidul de carbon se absorbă prin piele, iar la nivelul celulelor şi terminaţiilor nervoase eliberă histamină şi acetilcolină. Efectul lui constă în creşterea fluxului sanguine din tegumente şi muşchi prin vasodilataţie periferică şi sistemică.
2. Sulful are un rol important în metabolismul cartilajului. Are un efect benefic în cazul bolilor reumatice. Sulful se absorbă în piele, în măduva osoasă şi în ţesutul cartilaginos.
3. Aerosolii radioactivi asigură ionizarea atmosferei mofetei, având un efect calmant asupra organismului uman: reduc ritmul cardiac, dilată vasele de sânge şi îmbunătăţesc metabolismul.
Mofetele sunt recomandate în cazul următoarelor boli: artrită cronică, hipertensiune arterială, ateroscleroză, tulburări ale circulaţiei venoase, sclerodermie, discopatie, compresie nervoasă, spondiloză, etc. Nu are efecte secundare.
Durata recomandată a tratamentului este de 10-28 de zile. Durata primului tratament este 15 minute de două ori pe zi. Durata tratamentului se măreşte zilnic cu 5 minute, fără să depăşească 30 de minute.
<< înapoi